A magyar Adobe felhasználók szakmai közössége és érdekképviselete

Adobe Muse CC 2014.1 újdonságok

Alig egy hónapja adtunk hírt a 2014-es CC kiadásáról, amiben természetesen a Muse is szerepelt. A fejlesztés nem állt meg és a szoftver további újdonságokat kap a közeljövőben. A 2014.1 néven, várhatóan augusztusban megjelenő változat, ráadásul meglehetősen sok ilyet fog tartalmazni, amelyek a felhasználókkal történő folyamatos egyeztetések, a tőlük (azaz tőletek) származó visszajelzések alapján építettek bele a szoftverbe.

Az újításokról az alábbi funkciólista került a kezeink közé:

Tipográfiai fejlesztések

 • Bullets Panel – a jól ismert felsorolások lértehozását szolgáló panellel egyszerű felsorolásoktól a többszintű, számozott felsorolásokig hozhatunk létre ilyen szövegrészeket. Az új funkció az összes fontos formázási beállításra megoldást kínál.
 • Bullets Styles Panel – az egyedi felsorolási stíluslapok elmentésére és kezelésére szolgáló funkció
 • Characters Panel – teljes értékű karakterkezelés akár egyéni, vagy webes betűtípusokkal, amelyeket aztán könnyen alkalmazhatunk a szövegkeretekben. Ezzel lehetővé válik a billentyűzeten nehezen elérhető, speciális karakterek és szimbólumok (mint a ©, vagy ), eddigieknél könnyebb kezelése is.
 • Saját webes betűkészletek – az Adobe Edge Web Fonts szolgáltatás mellett ettől a verziótól a saját webes betűkészletek is használhatók. Ha rendelkezünk a megfelelő jogokkal, akkor asztali fontjainkat alkalmazhatjuk az egyedi design-ban.
 • Jobbról balra haladó szöveg – a szövegkereteknél beállítható, hogy milyen irányban írja ki az idegen nyelvű, hagyományosan jobbról balra író (pl. héber stb.) szöveget a program. Ezt a kapcsolót akár egyes szövegkeretekre, de az egész webhelyre is beállíthatjuk.
 • Honlap nyelve – a nyelvet már beállíthatjuk egyedi oldal vagy mesteroldal szintjén is.

Továbbfejlesztett űrlapkezelés

 • Űrlapok szerver oldali validálása – az Adobe Muse-ból publikált weboldalak már képesek az űrlapok tartalmának szerver oldali validációjára és az űrlapok javított biztonságú továbbítására is. Az új funkcióval a spam-melés egyes formáit is kivédhetjük.
 • Jelölőnégyzet (checkbox) mezők – már jelölőnégyzeteket is használhatunk az űrlapjainkon, kérdőíveinken. A szerződések és licencmegállapodások esetében hasznos, kötelezően kitöltendő mezőt is létrehozhatunk. Emellett természetesen beállítható, hogy az alapérték jelölt, vagy éppen jelöletlen legyen, valamint az Object States segítségével, akár saját stílusú, testre szabott jelölőnégyzeteket is alkothatunk.
 • reCAPTCHA – űrlapjainkban már használható a Google reCAPTCHA megoldása, amely szintén a spam-ek visszaszorításában segíthet.

Ismert problémák

Mivel a szoftver még mindig csupán bétaverziós állapotában van és folyamatosan fejlesztés alatt áll, ezért néhány probléma az új funkciók esetében is előfordulhat. Ezek a következők:

 • A rendszerfontok esetében a normál felsorolásokban használt díszpontok, speciális karakterek (bullets) nem mindig kerülnek be az exportáláskor.
 • A szerzői jogi figyelmeztetések funkció, vagy az oldalkövető kódok az egyedi fontokat nem minden esetben kezelik le. Ne használj saját betűtípusokat egy éles oldal esetében, ha azokat valamiért mégis szükséges lenne beágyazni a HTML/CSS kódba!

Címkék: , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back to top